17 Ocak 2012 Salı

ENERJİ KAYNAKLARI

1-YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: Rezervleri tükenmeyen kaynaklar. 

a) Su Enerjisi: Baraj yapımında kullanılır. Çevre kirliliğine de neden olmaz. Ama sadece ırmakların olduğu yerde kurulabilir, doğal dengeyi bozabilir. Diğer yandan çevre kirliliğine neden olmaz. 

b) Rüzgar Enerjisi: Ucuzdur. Çevre kirliliğine de neden olmaz. Ama sadece rüzgarlı bölgelerde kurulabilir (ülkemiz çok elverişli bu konuda). Tek olumsuzluğu görüntü kirliliğiymiş. (Bence değil, Hollanda'nın rüzgar gülleri dünyanın en tatlı manzaralarından.)

c) Jeotermal Enerji: Erimiş kayalardan oluşan magma ısısını kullanır. Ucuz, güvenilir, çevre dostu, yeşil bir kaynaktır. Bol verimlidir. Ama oluşturduğu atık sular toprağa zararlı olabilir (o zaman niye çevre dostu onu anlamadım) Bir de sadece jeotermal kaynakların olduğu yerlerde kurulabilir. Üretimi için minik bir arazi bile yetebilirmiş ama. Biyoenerji gibi değil yani. 

d) Güneş Enerjisi: Çevre dostu. Çok yüksek enerjili. Ama kullanım alanı sınırlı. Elektrik üretiminde (hesap makineleri meselaa), enerji santrallerinde (hani binlerce ayna koyup güneş ışınlarını odakta toplamaya çalışırlar ya), yemek pişirmede  (güneş fırınlarıyla yemekler kızartılabilir), bina ısıtılmasında, su ısıtılmasında (çatılara Güneş enerjisi kollektörleri yerleştirilebilirmiş) kullanılır.

e) Biyo Madde: Fosilleşmemiş organik maddelerin enerjisi. Hava kirliliğine neden oluyormuş ama, bir de geniş arazi gerekirmiş. Şeker pancarından şeker falan elde ediliyor ya hani ,böyle. 

f) Okyanus Enerjisi: Sınırlı alanda kullanılabilmesi dışında hiçbir sorunu yok bunun.
   -Dalga enerjisi: Sıcaklık değişimlerine bağlı hava akımlarının etkisiyle dalgalar oluşuyor önce. Sonra da aşağı-yukarı hareket ederken enerji veriyor.
   -Gelgit enerjisi: Bu da gün içinde okyanusların coşması ve yükselip alçalmasıyla oluyor. Yer değiştirince su mekanik enerji açığa çıkıyor. 

g) Hidrojen Enerjisi: En ileri teknoloji. Fosil kaynaklar ve biyokütleden elde edilen hidrojen kullanılıyor. Bol verimli ve düşük emisyonlu. Enerji kaynağından çok enerji taşıyıcısı olarak kabul ediliyormuş.

2- YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI

a) Fosil Yakıtlar: Kömür, petrol, doğal gazlar. (Yüksek basınç ve sıcaklıkla uzuuun zaman diliminde oluşuyor). Kimyasal olarak depolanmış güneş enerjisi barındırıyor bunlar. Hava kirliliğine neden oluyor. Bu yüzyılın sonuna kadar doğada petrol diye bir şey kalmayabilirmiş. Sera etkisi yapıyor ve çok pahalı.

b) Nükleer Enerji: Uranyum kullanılıyor. Helyumdan Hidrojen eldesi vb. şekillerle enerji üretiliyor. Enerjisini kontrol etmek çok zor, ama başarabilmek için özel reaktörler geliştirilmiş. Çok pahalı, ama kurulduktan sonra kullanımı düşük maliyetliymiş. Uranyum kaynakları çok sınırlı, tükenmeye mahkum. Ayrıca nükleer atıklar kalıyor ve hayati risk taşıyor canlılar için. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder