16 Ocak 2012 Pazartesi

DOĞAL AFETLER

Tabi Allah korusun başa gelmesin de, bilmek lazım.

1)EROZYON: Toprak üstünün aşınması. Akarsu, sel, yağmur, rüzgar vb. yapıyor bunu.

-Neden ülkemizde yaygın?
1-Engebeli araziler ve eğim çok.
2-Özellikle İç ve GD Anadolu'da bitki örtüsü yok gibi, tahrip edilmiş. Su ve rüzgar kaynaklı erozyonların maşallahı var bu yüzden buralarda. Ama kıyılarda bitki örtüsü zengin; pek erozyona rastlanmıyor.
3-Yurdum insanı araziyi yanlış kullanıyormuş.

-Ne zararı var bu hedenin?
1-Verimli tarım arazileri azalınca, tarım gelirleri dibi boyluyormuş.
2-Kırdan kente göç
3-Baraj tabanları doluyormuş, o yüzden baraj ömürleri kısalıyormuş.

-Kanıtla bana Türkiye'de erozyonun yaygın olduğunu bakiyim?
1-Alüvyonlar çok.
2-Akarsular bulanık akar.
3-Akarsu biriktirme şekilleri.
4-Geniş deltalar.

-Anam tırstım. E n'palım o zaman?
1-Ağaçlandır
2-Taraçalandırma yap eğimli yerlere
3-Toprağı eğime dik sür
4-Nadas out, nöbetleşe ekim in.
5-Baraj çevrelerini ağaçlandır
6-Anızları yak (hasat sonrası kalan otlarmış), kurutuyor toprağı bu herifler.
7-AŞIRI OTLATMAYA SON! 

Sen bunları bi yap, ben su içip geliyorum.

2)HEYELAN: Burada sırf toprak değil, altındaki ana kaya da hareket ediyor. Ana kaya-toprak aşkı çok fazla cana mal oluyor. Özellikle yağışların ülkemizde tavan yaptığı ilkbahar mevsiminde coşuyor bu afet.

-Ülkemizde neden yaygın?
1-Dik yamaçlar (D ve B Karadeniz!)
2-Fazla yağış ve kar (toprak su yemekten kilo alır, ağırlaşır) (D ve B Karadeniz!) Özellikle killi toprak suyu severmiş. Kayması daha kolaymış o yüzden.
3-Tabakaların eğim yönünde uzanması.

-Anam altıma edecem o derece korktum, buna n'apalım?
"Burada heyelan var aman kardeşim ev yapma" de, belki Karadeniz'in şirin fıkra gibi halkı seni dinler. Başka da yapacağın bir şey yok kaaarşim. 

3)SEL TAŞKINLARI: Zayıf bitki örtüsü, aşırı yağış ve kar erimesiyle oluyor bu. Beşeri faktörler de etkili. Kalkıp da akarsuyun doğal rejimini bozarsan sana isyan ediyor, "Akarım uleyn!" diyor ve taşıyor. O yüzden akarsuları kızdırmamak, onlara yaklaşmamak, hele hele dibinde ev yapmamak lazımmış.

4)DEPREM, TSUNAMİ, VOLKANİZMA: Levha sınırlarında oluyormuş bunlar. Türkiye'de bunlardan bir tek deprem görülüyor hepimiz biliriz. Tsunami normalde deprem sonrası takip eden dev dalgaları, ama Japonya, Endonezya ve Malezya'da görülüyor.

5)KURAKLIK: Şimdi biz küresel ısınıyoruz ya, arttı bu hede. Orman yangınları niye çoğaldı diye çemkirmeyin bana (Hele hele Akdeniz ve Ege'de. Karadeniz'de nem çok olduğundan çıkmıyor bu yangınlar ÇOK ŞÜKÜR, dediğime bakmayın orada da heyelan, erozyon vs. var)

6)HORTUM, KASIRGA, TUFAN: Yüksek basınç farkının olduğu yerlerde oluyor. Türkiye'de öyle sofistike şeyler olmadığından biz rahatız. Daha çok tropikal iklim kuşağında, Orta Amerika ve GD Asya'da etkili. Okyanus kıyılarından sakının. Kar yağışının yoğun olduğu yerlerde de görülüyormuş.

7)ÇIĞ: D Anadolu ve D Karadeniz'de çok var bundan. 

-Nedeeeeen?
Allah belanı versin 
1- Yoğun kar yağışı
2-Eğim
3-Seyrek bitki örtüsü

-Gece kabuslarıma girecek n'apalım?
1-Ne bilem git dua oku haydaaa.


Bu arada çığ diyince aklıma geldi. Şimdi biz çiğ börek diyoruz ya, o aslında böreğin çiğliğinden değilmiş. Çin kültüründen gelmiş o börek bize, eskide adı çi-börek'miş. Lezzetli anlamına mı ne geliyormuş "çi". Al bir de YGS'de lazım olmayan bir bilgi.

3 yorum:

  1. ilk baharda olma sebebi kar yağışarı ve ilkbaharda erimesidir

    YanıtlaSil
  2. Bu bilgileri bu absürtlük ile bu kadar samimiyetsiz yazdığınız için teşekkürler. Gerçekten bu kadar itici olabilirdi en fazla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Bey, bu blogu yaklaşık 5 yıl önce kendi sınavıma hazırlanırken yazmışım. Açıkçası varlığını bile hatırlamıyorum. Ama bir anda e-maillerim arasında bu yorumunuzu görünce gülmekten kendimi alamadım. Absürt mabsürt ama anlaşılan okunuyor. İşinize yarar ve hakkınızda hayırlısı neyse o olur inşallah. Kolay gelsin :)

      Sil