8 Şubat 2012 Çarşamba

BİYOLOJİK SİSTEMLERDE KİMYA

FOTOSENTEZ


SOLUNUM:Besin maddeleri oksijenle yakılır. Oksijen genelde havadan sağlanır ve difüzyonla alveollerden kana geçer.Oksijenin büyük kısmı plazmadaki alyuvarlarda, içindeki hemoglobinle birleşerek oksihemoglobin (HbO2) oluşturur. Oksihemoglobindeki oksijen buradan ayrılır ve oksijenden yoksun doku hücrelerinde difüzyonla gider. Önce plazmaya, sonra damar dışına çıkarak dokuya geçer. Dokuda solunum tepkimelerine katılır.
-CO2'nin atılması:Kana geçen CO2 alyuvar yapısına girer ve karbonik anhidraz enzimi yardımıyla su ile birleşip karbonik asiti oluşturur. Karbonik asit H+ ve HCO3- iyonlarına ayrılır. H+ hemoglobine bağlanır, HCO3- plazmaya geçer.Tekrar alyuvarlara ulaşan bikarbonat iyonu karbonik asit yapar yine ve gene aynı enzimle CO2 ve H2O'ya barçalanır. Nefes verirken de CO2 ağızdan çıkar.

SİNDİRİM
-Protein sindirimi:Et,yumurta ve peynirde var. C,H,O,N elementlerinden oluşur. Asidik ortamda (midede) sindirimi başlar ve pepsin enzimiyle polipeptitlere ayrışır. Duedonuma geçen polipeptitler tripsin ile dipeptitlere ayrışır. İnce bağırsakta da dipeptitler erepsin ile amino asitlere ayrışır.
-Karbonhidratların sindirimi: Nişasta 30-35 kadar glikozdan oluşur. Ağızda nişasta amilaz enzimiyle maltoza ayrışır. Midede sindirilmeden, 12 parmak bağırsağında biraz sindirilerek ince bağırsağa geçer (maltaz enzimi)
-Yağ sindirimi: 12 parmak bağırsağında başlayıp ince bağırsakta biter. Bazik safra salgısı (karaciğerden) ve pankreastan salgılanan lipaz enzimi görev alır. Yağ asidi ve gliserine dönüşürler.

GÜBRELERİN ÇEVREYE ETKİSİ
-N,P,K toprağa gübre yoluyla verilir.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ETKİSİ AZ OLAN YÜZEY AKTİF MADDELER: DETERJAN
-LAS (Lineer aktif sülfonat): Kolay bozulan ve bol köpüren madde
-AS (Aktif sülfonat):Şampuan
-LAB (Lineer aktif benzen)

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ETKİSİ ÇOK OLAN YÜZEY AKTİF MADDELER
-ABS (Aktif benzen sülfonat):Güç bozunur,bol köpürür
-STPP (Sodyum diploit fosfat):fosfat kirliliği yapar
-DDP (Dodosil benzen)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder