tarih diye başlayayım dedim ama galiba tarih, coğrafya, türkçe, hayatımızda kimya, fiziğin doğası, her bir şey yazacam buraya. durduran yok ne de olsa.
23 Şubat 2012 Perşembe
İKLİM TİPLERİ
Ekvatoral iklim:Günlük ve yıllık sıcaklık farkı az.Konveksiyonel yağışlar var. Bitki örtüsü yıl boyu yeşil kalan yağmur ormanları.
Tropikal-Subtropikal-Savan iklimi:Düzensiz yağış rejimi.Maksimum yağış yaz.Konveksiyonel yağış. Sudan,Çad,Moritanya,Venezuella,Kolombiya,Peru,Bolivya
Muson:Düzensiz yağış rejimi (6 ay yaz, yağış bol) Muson rüzgarları etkili.Dünyanın en fazla yağış alan yeri Hindistanın kuzeydoğusundaki Çerapunçi. Orografik yağış. Yazın yeşeren geniş yapraklı muson ormanları bitki örtüsü.
Çöl:Sıcaklık farkı çok.Konveksiyonel kökenli sağnak yağışlar.Kurakçıl ot ve kaktüsler var.
Akdeniz:Yazın sıcak ve kurak,kışın ılık ve yağışlı.Cephe yağışı (max kış). Kızılçam ve kızılçamların tahrip edilmesiyle oluşan maki bitki örtüsü.Orta Şili, Afrika güneyindeki Kap bölgesi ve G Avustralya'da da görünür.
Okyanusal iklim: Batı rüzgarları ve sıcak su akıntıları sayesinde.Alçak yerlerde geniş yapraklı ve yüksek yerlerde iğne yapraklı ormanlar bitki örtüsü.
Step:Düzensiz yağış rejimi.(maksimum ilkbahar)Bozkır bitki örtüsü. Ilıman ve sıcak kuşakta karaların içinde
Karasal iklim:Düzensiz yağış rejimi (maksimum ilkbahar) Tayga bitki örtüsü. Sibirya,Kanada,D Avrupa
Tundra:Yosun ve otlardan oluşan tundra bitki örtüsü.İskandinavya,Kanada kuzeyi,Sibirya kuzeyi,Grönland kıyısı
Kutup:Bitki örtüsü yok.Grönland içi, Antarktika, Kutuplar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder