ATATÜRKÇÜLÜĞÜN TANIMI VE ÖNEMİ
-Tam bağımsızlık,refah,ulus egemenliği, akıl ve bilim, çağdaş uygarlık seviyesi esas alınarak belirtilen gerçekçi fikir ve ilkeler:Atatürkçülük
-Özü pozitivizm
-Türk milletini çağdaş uygarlık seviyesine çıkarmak amaçtır. Türkiye ve Türk milletinin gerçeğidir.
-Türk devletinin gelişmesi,güçlenmesi ve geleceğinin güvencesidir.
-Bütünleyici ve tamamlayıcı ilkelerdir.
-Atatürk:"Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir.Benim fikirlerimi,benim duygularımı anlıyorsanız,hissediyorsanız bu kafidir."
-Türk toplumunun genel ihtiyaçlarından doğar. Dış baskı,özentilik,taklitten uzaktır.
-Atatürk ilkeleri Atatürkçülükle özdeşleşmiştir.
-2. madde:"TC Devleti cumhuriyetçi,milliyetçi,halkçı,devletçi,laik,inkılapçı,demokratik,sosyal hukuk devletidir
CUMHURİYETÇİLİK:Cumhuriyet imkan demektir.Hükümet ile millet arasında ayrılık bırakmaz.Parlementer ve demokratik düzendir.Saltanat yönetiminin sebep olduğu bunalımlara tepki olarak doğmuştur.Halka uygundur.
MİLLİYETÇİLİK:Ümmetin milletten farkı din birliği oluşturan topluluk olmasıdır.OD'nin ümmetçilik ve Osmanlıcılık anlayışı milliyetçiliğin gelişmesini engeller.II.Meşrutiyetle anca siyasi akım olarak karşımıza çıkar.Ama Atatürk milliyetçiliği ve Meşrutiyet Milliyetçiliği farklı.Meşrutiyet milliyetçiliği toprak genişletme;Atatürk milliyetçiliği Misak-ı Milli amacı taşır.Meşrutiyette batılılaşma kabullenilmez veya şeklen uygun görülür,ama Atatürk milliyetçiliği köklü bir batılılaşmaya dayanır. Milliyetçilik, milleti sevme,çağdaş toplum olarak yüceltme,onun adına hiçbir özveriden kaçınmamaktır.
LAİKLİK:Din ve devlet işlerinin ayrılması,devlet kurumlarının akıl ve bilime dayanmasıdır.Çağdaşlaşmanın temelidir.Dini kurumlar devlet denetimine alınır.Dinsizlik söz konusu değil.Cehalete son vermek, çağdaşlaşmak,kurumlarda bilimselliği yerleştirmek,inançları özgürce yaşamak amaçları vardır.
-Vicdan hürriyeti:İnanmakta özgürüm
-İbadet hürriyeti:İnancımın gereğini yapmakta özgürüm
-Din görevi:Allah ve kul arasındaki bağlılık.
-Devletin görevi:Boş inançları önlemek.İbadetin güvenliğe ve toplum kurallarına aykırılığını önlemek.
HALKÇILIK:Ayrıcalık ve sınıf kavgalarından ülkeyi korur.Demokrasi ve sosyal eşitliğe dayanır.İrade ve egemenlik devlet içinde halka aittir.Cumhuriyetçilikten kaynak alır.Sınıflar arası çıkar çatışması olmadığından,çıkar kavgalarını önler.
DEVLETÇİLİK:Sosyal,kültürel,özellikle ekonomik alanda kalkınma.Memleket içinde adaleti,güvenliği sağlayarak ve devam ettirerek vatandaşların her çeşit hürriyetini güven altında bulundurmaktır.
İNKILAPÇILIK:Atatürkçülüğün durağan düşünce olmadığının kanıtı.Sürekli ileriye dönüktür.Gelişmeyi kolaylaştıracak kurumların konması.
BÜTÜNLEYİCİ İLKELER
1-Milli egemenlik
2-Milli bağımsızlık
3-Milli birlik ve ülke bütünlüğü:Milliyetçiliğe bağlı
4-Bilimsellik ve akılcılık
5-Çağdaşlaşma ve batılılaşma
6-İnsan sevgisi ve insanlık
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder